De invloed van een niet realistisch zelfbeeld verklaard met het zeven factorenmodel

Een negatief of onrealistisch geflatteerd zelfbeeld kan een causale rol spelen bij het ontstaan van psychische problemen. Het kan de self efficacy ondermijnen waardoor onvoldoende wordt geïnvesteerd in het onder de knie krijgen van vaardigheden. Het maakt ook kwetsbaar voor normatieve verwachtingen die intuïtief haalbaar lijken maar worden ondermijnd door …

Een ouder aan het woord over de verklarende analyse

Tijdens het webinar van BOEG, Bovenregionaal Expertisenetwerk Gelderland, vertelde een ouder over haar ervaringen met het maken van een verklarende analyse met behulp van het 7 factorenmodel. Dit fragment is via onderstaande link terug te zien, evenals het hele webinar. Ook de powerpoint is via onderstaande link beschikbaar. Voor het …

Gluren bij de buren: het 7 factorenmodel als hulpmiddel bij de verklarende analyse

Powerpoint van de presentatie Gluren bij de buren van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB en het Nederlands Jeugdinstituut: http://bureaupeers.nl/wp-content/uploads/2021/07/2021-07-01-Gluren-bij-de-buren-Het-7-factorenmodel.pdf

Weten hoe weinig je (nog) weet

Vakmanschap blijkt uit vakkennis, ervaring en kunnen inzetten wat nodig is. Om jeugdigen en naastbetrokkenen met vakmanschap te kunnen bijstaan, is de ambitie om een leven lang te blijven leren opportuun. Dit is minder eenvoudig dan het lijkt. Een van de complicaties is de Dunning-Krugerparadox. Die verwijst naar de onmogelijkheid …

Animatie: wat is een goed analysemodel voor beroepskrachten in de jeugdhulp?

Hoe zorg je ervoor dat jeugdigen en gezinnen zich gehoord en begrepen voelen? Hoe kom je samen met het gezin tot gedragen doelen en plan van aanpak? Ook als de problematiek ingewikkeld is? Om de hulpvraag van jeugdigen en hun ouders goed te kunnen beantwoorden, is een integrale en verklarende …

Terug naar boven