Jeuklabels
Nietszeggende labels. Dossiers staan er vol mee en kinderen en ouders knappen er niet van op. Daarom onze nieuwe column JEUKLABELS. Met een zwarte lijst van (ver)oordelende labels als: manipulerend, splitsend, claimend, doet iets in de relatie/in het contact, gaat onder je huid zitten, staat niet in haar kracht, zelfbepalend, …
De hulpverleningscyclus
https://www.boompsychologie.nl/product/100-10265_Vakbekwaam-redeneren-in-de-jeugdhulp#omschrijving
Goede en slechte jeugdhulp
Het is goed om te beseffen dat we in het werkveld van de jeugdhulp altijd fouten zullen maken. Dat heeft te maken met het feit dat we achteraf beter kunnen verklaren, dan we vooraf kunnen voorspellen. Zo werken effectieve interventies bij een derde van de jeugdigen goed, bij een derde …
Tijd voor grote schoonmaak in de jeugdzorg
Het is tijd om op te ruimen. Een opgeruimde kamer en opgeruimd bureau zorgen voor een opgeruimd hoofd. Helaas is opruimen in de gezondheidszorg een van de dingen waar we het slechtst in zijn. De geschiedenis van de geneeskunde en gezondheidszorg wordt gekenmerkt door briljante en minder briljante trial and …
Weten hoe weinig je (nog) weet
Vakmanschap blijkt uit vakkennis, ervaring en kunnen inzetten wat nodig is. Om jeugdigen en naastbetrokkenen met vakmanschap te kunnen bijstaan, is de ambitie om een leven lang te blijven leren opportuun. Dit is minder eenvoudig dan het lijkt. Een van de complicaties is de Dunning-Krugerparadox. Die verwijst naar de onmogelijkheid …
De kwetsbare evidence
Jeugdhulp inzetten die bewezen effectief is. Doen wat werkt. Dit betekent jezelf in de dagelijkse behandelpraktijk vragen stellen en die met behulp van ‘interne’ en ‘externe’ informatie zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Dat is de kern van evidencebased werken. Om te kunnen besluiten wat de juiste hulp is, is …
Animatie: wat is een goed analysemodel voor beroepskrachten in de jeugdhulp?
Hoe zorg je ervoor dat jeugdigen en gezinnen zich gehoord en begrepen voelen? Hoe kom je samen met het gezin tot gedragen doelen en plan van aanpak? Ook als de problematiek ingewikkeld is? Om de hulpvraag van jeugdigen en hun ouders goed te kunnen beantwoorden, is een integrale en verklarende …
Webinar Verklarende analyse: de basis voor passende hulp
Webinar terugkijken? Je kunt de opname van het webinar hier bekijken. Klik hier voor de powerpoint van het webinar. Hoe zorg je ervoor dat jeugdigen en gezinnen zich gehoord en begrepen voelen? Hoe kom je samen met het gezin tot gedragen doelen en plan van aanpak? Ook als de problematiek …
Digitale tool
Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, ZonMw en Bureau PEERS stellen een digitale tool beschikbaar voor een verklarende probleem- en krachtenanalyse vanuit een integraal denkkader. Behulpzaam bij de gedeelde analyse- en besluitvorming met jeugdigen en ouders over de te ondernemen interventies. Vakbekwaam redeneren over problematiek in de jeugdhulp moet resulteren in een probleem- …