Categorie: integrale jeugdhulp
Integraal redeneren bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen
Voor de powerpoint en de video van de lezing https://neja.nl/agenda/1etransformatiecollege/# We hebben ooit met elkaar bedacht dat we gezinnen in groepen kunnen indelen op grond van gemeenschappelijke kenmerken. Maar een echt breed gedragen systeem is er nooit gekomen. De categorieën die wel worden genoemd zijn 1-ouder gezin en multi-problem gezin. …
Vakbekwaam redeneren in de geïntegreerde jeugdhulp met behulp van het zevenfactorenmodel
Zorgvuldig vakbekwaam redeneren is de basis van casusformulering en besluitvorming bij geïntegreerde jeugdhulp en een belangrijke pijler van professionaliteit. Het dual-process model onderscheidt twee processen binnen het vakbekwaam redeneren: een snelle intuïtieve component (type 1) en een bewuste, inspanning vereisende, langzame component (type 2). Beide processen hebben een eigen kwetsbaarheid …
Jeugdhulp 3.0
De jeugd- en opvoedhulp, zorg voor jeugd met een verstandelijke beperking en de Jeugd-GGZ hebben de opdracht om gezamenlijk een sector te vormen waarin de oude schotten langzamerhand verdwijnen. Enkele structurele maatregelen gericht op de zorginkoop, financiering en wet- en regelgeving hebben, als een wat hardhandige duw in de rug, …
Integrale jeugdhulp biedt ‘alles ineen’. Maar wat dan precies ?
De ambitie om integrale jeugdhulp aan te bieden, is inmiddels getransformeerd tot een eis van een aantal gemeenten bij de zorginkoop. Neem Rotterdam en veertien aangrenzende gemeenten. In 2017 werd de zorginkoop door de gemeente Rijnmond drastisch verbouwd tot resultaatgerichte bekostiging, met als gewenst perspectief: ‘Cliënt en wijkteam maken een …