Een ouder aan het woord over de verklarende analyse
Tijdens het webinar van BOEG, Bovenregionaal Expertisenetwerk Gelderland, vertelde een ouder over haar ervaringen met het maken van een verklarende analyse met behulp van het 7 factorenmodel. Dit fragment is via onderstaande link terug te zien, evenals het hele webinar. Ook de powerpoint is via onderstaande link beschikbaar. Voor het …
Factsheet Verklarende Analyse
Jeuklabels
Nietszeggende labels. Dossiers staan er vol mee en kinderen en ouders knappen er niet van op. Daarom onze nieuwe column JEUKLABELS. Met een zwarte lijst van (ver)oordelende labels als: manipulerend, splitsend, claimend, doet iets in de relatie/in het contact, gaat onder je huid zitten, staat niet in haar kracht, zelfbepalend, …
De hulpverleningscyclus
https://www.boompsychologie.nl/product/100-10265_Vakbekwaam-redeneren-in-de-jeugdhulp#omschrijving
Webinar Vraagverheldering
Hoe formuleer je samen met jeugdigen en gezinnen hun problematiek trefzeker en niet (ver)oordelend? Hoe zorg je dat de gedeelde visie over wat precies de zorgen zijn en waar de hulp verandering in moet brengen, zo is uitgewerkt dat jongere en ouders zich gehoord voelen en een verklarende analyse mogelijk …
Gluren bij de buren: het 7 factorenmodel als hulpmiddel bij de verklarende analyse
Powerpoint van de presentatie Gluren bij de buren van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB en het Nederlands Jeugdinstituut: http://bureaupeers.nl/wp-content/uploads/2021/07/2021-07-01-Gluren-bij-de-buren-Het-7-factorenmodel.pdf
Goede en slechte jeugdhulp
Het is goed om te beseffen dat we in het werkveld van de jeugdhulp altijd fouten zullen maken. Dat heeft te maken met het feit dat we achteraf beter kunnen verklaren, dan we vooraf kunnen voorspellen. Zo werken effectieve interventies bij een derde van de jeugdigen goed, bij een derde …
Een positief basis schoolklimaat voor leerlingen met een auditieve beperking
Deze notitie in opdracht van Kentalis richt zich op het positieve basisschoolklimaat en biedt handvatten om de doeldomeinen kwalificatie (vaardig), persoonsvorming (waardig) en socialisatie (aardig) te concretiseren. Concrete doelen binnen deze doeldomeinen kunnen dan richting geven aan de inrichting van de specifieke didactische, relationele en pedagogische aspecten van Signis SO …
Een goed gevoel
Twee collega’s hebben bij het koffieapparaat een gesprek. Ze verschillen van standpunt. Terwijl de een nog eens haar argumenten herhaalt, reageert de ander met: “Ja, maar toch voelt het niet goed.” En het gesprek stokt. De jeugdzorg is een wonderlijke wereld. In tal van werkvelden zijn talloze disciplines actief. En …