Een positief basis schoolklimaat voor leerlingen met een auditieve beperking
Deze notitie in opdracht van Kentalis richt zich op het positieve basisschoolklimaat en biedt handvatten om de doeldomeinen kwalificatie (vaardig), persoonsvorming (waardig) en socialisatie (aardig) te concretiseren. Concrete doelen binnen deze doeldomeinen kunnen dan richting geven aan de inrichting van de specifieke didactische, relationele en pedagogische aspecten van Signis SO …
Een goed gevoel
Twee collega’s hebben bij het koffieapparaat een gesprek. Ze verschillen van standpunt. Terwijl de een nog eens haar argumenten herhaalt, reageert de ander met: “Ja, maar toch voelt het niet goed.” En het gesprek stokt. De jeugdzorg is een wonderlijke wereld. In tal van werkvelden zijn talloze disciplines actief. En …
Je eigen demonen te lijf
In de vorige column gaven we aan dat het bereiken van de staat van bewuste onbekwaamheid het begin is van de rest van je leven (lang leren). Maar wees wel voorbereid op een ‘heeel zwaaar leven, echt heeel zwaar’ (Kaandorp, YouTube). Want u moet wel uw eigen demonen te lijf …
Tegenwind
Tegen evidencebased praktijkvoering in de jeugdhulp lijkt op het eerste gezicht weinig in te brengen. Toch worden merkwaardig genoeg behoorlijk wat obstakels opgeworpen bij de uitvoering. Er is tegenwind uit vijf windrichtingen: financiers, jeugdhulpaanbieders, jeugdigen en hun ouders, professionals en onderzoekers. Deze stakeholders hebben allen hun eigen belangen waardoor de …
Evidencebased jeugdhulp, waarom zou je dat níet willen?
In de jeugdhulp in Nederland gebeurt iets wonderlijks. Terwijl het ondenkbaar is dat, zeg, een chirurg niet werkt volgens de richtlijnen, zijn veel professionals in de jeugdhulp huiverig als het om ‘richtlijnen’ gaat. Doemgedachten van een korset zonder bewegingsruimte vertroebelen de gedachtegang. Los van het feit dat het best moeilijk …
In Memoriam Arnold Bartels (1945 – 2020)
Markant en inspirerend vernieuwer In 1972 startte Arnold Bartels op het Paedologisch Instituut in Amsterdam (later ‘Bascule’ thans ‘Levvel’) het project ‘ambulante gedragstherapie voor delinquente adolescenten’. Centraal in deze interventie was de nadruk op het leren van sociale vaardigheden. In een tijd waarin de gedragstherapie voornamelijk was gericht op het …
Wijs met tieners 2
EMOTIE EN GEDRAGSMANAGEMENT VAN TIENERS De meest optimale opvoeding, de autoritatieve opvoeding, bestaat uit een combinatie van twee stijlen. Enerzijds de autonomieondersteunende stijl en anderzijds de leidende (emotie en gedragsturende) stijl. Deze blog gaat over de laatste. Want naast warmte en aandacht hebben kinderen ook grenzen nodig in de opvoeding. …
Pippie Langkousopvoeding: een valkuil als autoritair zijn een schrikbeeld is
Na het opvoedadagium van rust, reinheid en regelmaat, ontstond halverwege de zeventiger jaren de voorkeur om kinderen meer ruimte te geven zich te ontwikkelen en mondig te worden. Disciplinering werd daarbij gezien als afkeurenswaardig. Naast de vaste bedtijden verdween de hiërarchie in de opvoeding en deed de gelijkwaardigheid tussen ouders …
Complimenten die versterken
Het lijkt zo eenvoudig, een compliment geven. Echter, niet alles wat aardig is bedoeld, werkt versterkend. Er zijn zelfs complimenten die een averechts effect hebben. Deze blog gaat over complimenten die als doel hebben gedrag te versterken en aan te moedigen. Specifieke, directe of indirecte complimenten voor specifiek gedrag, die het …